Handgeborduurd tasje uit een bedoeienendorp in de Naqab woestijn, door Israël de Negev genoemd. Bedoeienen wonen er in dorpen die door de Israëlische overheid niet worden erkend.

Twitter
NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar

AGENDA NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

18 september Den Haag Fiets mee in alternatieve Giro d’Italia

18/09/2017 - 19/09/2017
De Proloog van de Giro d'Italia start in 2018, 70 jaar na de verdrijving van de Palestijnen. Voor hen geen feest in mei 1918.
Vandaar deze oproep om de Giro rechts te laten liggen.

Fiets mee in alternatieve Giro d’Italia: de Giro van de Vrijheid in Den Haag

 

Op maandag 18 september organiseert het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP) een alternatieve en demonstratieve wieleraftrap in Den Haag, onder de naam “Giro voor de Vrijheid”. Het startsein voor deze alternatieve Giro wordt om 15.00 uur gegeven bij het Vredespaleis in Den Haag waarna de “wielerploeg” rond 15.30 uur aan zal komen bij het Internationaal Strafhof. Na een korte toespraak door de voorzitter van docP wordt weer terug gefietst naar het Vredespaleis.

Fiets je mee om op te komen voor de rechten van de Palestijnen? Meld je dan z.s.m. aan bij secretariaat@docp.nl. Je krijgt dan een rugnummer en startbewijs.

 

  • Verzamelen bij het Vredespaleis om 14.30 uur
  • Start fietstocht om 15.00 uur
  • Aankomst bij het Internationaal Strafhof rond 15.30 uur
  • Einde fietstocht met huldiging bij het Vredespaleis om 16.30 uur

 

Wat is de reden voor deze Giro voor de Vrijheid?


Op 18 september wordt bekendgemaakt dat de Proloog van de Giro d’Italia in mei 2018 gaat starten in Israel.
Mei 2018 is een zeer gevoelig tijdstip voor de Palestijnen. Immers, in mei 2018 herdenken zij de etnische zuivering (Nakba) die 70 jaar geleden tegen hen begon. Tachtig procent van de Palestijnse bevolking, dat is ruim 750.000 mensen, werd verdreven om plaats te maken voor joden in de nog op te richten staat Israel. Zo’n 500 Palestijnse dorpen werden met de grond gelijk gemaakt. Vele oorlogen later zijn er voor de Palestijnen nauwelijks nog bestaansmiddelen en grond over. Dagelijks vinden er razzia’s plaats in Palestijnse dorpen en steden, vaak met doden en gewonden tot gevolg. Tegelijkertijd wordt Palestijnse deelname aan internationale en ook nationale sportevenementen stelselmatig bemoeilijkt, en kunnen fans niet naar de wedstrijden.

Om tegen die achtergrond een feestelijke wielerronde te starten getuigt van een grote ongevoeligheid en smakeloosheid. Met een wielerronde in Israel houden de organisatoren zich doof voor de Palestijnse schreeuw om recht. Wat Israel wel doet is deze proloog gebruiken om het 70-jarig bestaan van zijn eigen staat luister bij te zetten met mooie beelden van het land dat het van de Palestijnen heeft geroofd. Met deze PR stunt wordt de wielersport ingezet om de etnische zuivering van Palestijnen weg te moffelen in fietslawaai. Met de Giro voor de Vrijheid roept docP Nederlandse wielrenners daarom op om weg te blijven van de start in Jeruzalem.

 zie verder www.docP.nl


Locatie

Den Haag

Vredespaleis
14:30 uur tot ongeveer 16:00 uur

Agenda-overzicht