Handgeborduurd tasje uit een bedoeienendorp in de Naqab woestijn, door Israël de Negev genoemd. Bedoeienen wonen er in dorpen die door de Israëlische overheid niet worden erkend.

Twitter
NPK-INFO PER EMAIL

Nieuws, acties en activiteiten per email-nieuwsbrief NPK-info komt gemiddeld wekelijks.
Aanmelden hieronder.


Laatste NPK-info Archief NPK-info
DE GEVOLGEN VAN DE APARTHEIDSMUUR
Een YouTubefilm van Sonia Karkar

AGENDA NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE

23 september Amsterdam Europese dag tegen islamofobie

23/09/2017 - 24/09/2017
We gaan met politici, beleidsmakers, wetenschappers, activisten en anderen in op diverse dimensies van islamofobie en de overlap en interactie met bijvoorbeeld seksisme, secularisme, homofobie en anti-zwart racisme.


Islamofobie is een oud begrip, het wordt zeker sinds 1910 gebruikt in onder meer academisch werk, en ondanks de wirwar aan definities komt het eigenlijk altijd neer op enerzijds het reguleren van de bevolking door overheden die een stereotype onderscheid opleggen tussen religies (in samenhang met ideeën over cultuur, ‘ras’ en geslacht) en anderzijds historische gegroeide vooroordelen en stereotyperingen van moslims op basis van het idee dat de islam een vijand is van de vooruitgang, christenen en het Westen.

Er is alle reden voor een actiedag tegen islamofobie. Niet alleen zijn er al verschillende gewelddadige aanvallen geweest op individuele moslims, op moskeeën in Europa en tegen (mogelijke) asielzoekerscentra, ook in het publieke debatten zijn islamofobe stellingnames allesbehalve taboe. Ook zelden zonder tegengeluid overigens. We zien dat diverse landen een verbod op de gezichtssluier voorbereiden of al in werking hebben. Een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie kan het bedrijven makkelijker maken om mensen die politiek, filosofische of religieuze symbolen dragen te weigeren. 
Tegelijkertijd zien we ook vanuit het maatschappelijke middenveld en vanuit instituties pogingen tot meer inclusiviteit, zoals recent de suggestie vanuit de politieorganisatie dat ook vrouwen met een hoofddoek in een politie-uniform zouden moeten kunnen werken. Volgens tegenstanders zou dit echter in strijd zijn met het idee dat de politie neutraal moet zijn. Wat is in dat geval de samenhang met islamofobie en wat betekent dat voor islamkritiek? We kunnen ons daarbij afvragen of inclusiviteit wel een oplossing is wanneer dat gaat om instituties die ook aan etnisch profielen doen of wanneer discriminatie op de arbeidsmarkt nog steeds zo’n groot probleem is.


Op zaterdag 23 september organiseren Emcemo, het Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) en het onderzoeksprogramma Forces that bind and/or divide van de afdeling antropologie van de Universiteit van Amsterdam, dit symposium over het tegengaan van islamofobie in Nederland.


(Voorlopig) programma
10.00 uur Inloop
10.30 – 11.15 Openingslezing door Martijn de Koning (UvA)
11.15 – 11.30 Korte pauze
11.30 – 12.15 Lezing(CTID)
12.15 – 13.15 Lunch
13.30 – 14.30 Parallelsessies 1 en 2
14.45 – 15.45 Parallelsessies 3 en 4
16.00 – 17.00 Slotpanel
In de middag zijn er 2 x 2 themasessies en de dag wordt afgesloten met een plenaire sessie.

 


Aanmelden voor 10 september: islamofobie@gmail.com     020-4288825